تهران، خیابان انقلاب، خیابان خارک، پلاک 11
(205) 021-66716100
اکثر بیماران فلج مغزی با توجه به درگیری سیستم های عصبی و اسکلتی عضلانی دچار مشکلات حرکتی میباشند. به علاوه اینکه با توجه به نوع و میزان آسیبدیدگی مغز، ممکن است مشکلات دیگری مثل اختلالات گفتاری و شنیداری نیز برای این افراد ایجاد شود.
در این بخش هدف معرفی خدمات تخصصی است که برای بیماران فلج مغزی کاربرد دارد.
شیوه راه رفتن انسان یکی از شاخصهای مهم سلامت او محسوب میشود. آنالیز حرکت معمولا برای ارزیابی، برنامهریزی و درمان نحوه راه رفتن افراد آسیبدیده به کار میرود. با آنالیز حرکت میتوان مشخصههای مختلف راه رفتن را بررسی کرد، دلیل حرکتهای غیرعادی و درد و ... را تشخیص داد و برای درمان اقدام کرد.
یکی از آزمایشگاههایی که به طور تخصصی در زمینه اختلالات حرکتی بیماران فلج مغزی فعالیت دارد، آزمایشگاه آنالیز حرکت مرکز موفقیان است.
ارتوپدی تخصصی است که در تشخیص، درمان و پیشگیری از اختلالات و آسیبهای اسکلتی عضلانی کارایی دارد. ارتوپدی برای درمان طیف وسیعی از شرایطی که استخوانها، ماهیچهها، تاندونها، رباطها و مفاصل بدن را تحت تأثیر قرار میدهند، ضروری است.
متخصصان ارتوپدی نقش مهمی در مدیریت فلج مغزی ایفا میکنند. مشکلات ارتوپدی در افراد مبتلا به CP رایج است. اهداف درمان ارتوپدی برای CP اغلب شامل دستیابی به فعالیتهای عملکردی مهارتهای زندگی روزمره، دستیابی به ثبات و تعادل پوسچر، کاهش اسپاستیسیتی، افزایش قدرت عضلانی، به حداقل رساندن آسیب، به حداقل رساندن تغییر شکل مفصل در عین به حداکثر رساندن عملکرد مفصل، و به حداکثر رساندن عملکرد حرکتی است.
در توانبخشی هدف بهینهسازی عملکرد افرادی است که آسیب یا بیماری را تجربه کردهاند یا عملکرد آنها با افزایش سن کاهش یافته است. با توانبخشی تلاش میشود که افراد تا حد امکان مستقل باقی بمانند و در آموزش، کار و نقشهای مهم زندگی مشارکت کنند.
توانبخشی برای بیماران فلج مغزی ضروری است، زیرا میتواند به مدیریت شرایط مشکلساز ناشی از این اختلال کمک کند. این شرایط شامل آتروفی یا سفت شدن عضلات، از دست دادن دامنه حرکتی مفصل، اسپاستیسیته عضلانی، درد در عضلات و مفاصل، التهاب مفاصل و ... میباشد. توانبخشی همچنین میتواند به بهبود مهارتهای فیزیکی، شناختی، احساسی و اجتماعی کمک نماید.
توانبخشی از راه دور به معنی ارائه خدمات توانبخشی به بیماران از راه دور و از طریق شبکه اینترنت است که در زمینههای مختلف از جمله کاردرمانی و فیزیوتراپی کاربرد دارد. توانبخشی از راه دور برای بیمارانی که به دلایلی مانند مشکلات جسمی حرکتی، دشواری رفت و آمد، کمبود وقت، بعد مسافت و ... نمیتوانند به طور منظم به مراکز درمانی مراجعه کنند، امکان دریافت خدمات توانبخشی را در منزل فراهم میسازد.
با توجه به اینکه یکی از راههای اصلی کاهش عوارض حرکت بیماران CP توانبخشی مستمر و طولانی مدت است، بنظر میرسد که استفاده از توانبخشی از راه دور راه حلی بسیار مناسب برای کاهش هزینهها و تسهیل مشکلات رفت و آمد برای این افراد است. سامانههای توانبخشی هوشمند موفقیان از تجهیزات مورد استفاده در این حوزه میباشند.
کلینیک ارتوز و پروتز یک کلینیک جامع است که به بیمارانی که نیاز به بریس یا اندام مصنوعی دارند، خدمات ارائه میدهد. اهداف کلینیک به حداکثر رساندن کیفیت زندگی و کمک به افراد برای دستیابی به استقلال هر چه بیشتر است.
متخصص ارتوز با استفاده از بریسها، اسپیلنتها و سایر تجهیزات سفارشی به حفظ یا بهبود وضعیت بدن کودکان فلج مغزی کمک میکند. این دستگاهها به مدیریت اسپاستیسیته، نگهداشتن اندامها در وضعیت صحیح و جلوگیری از دائمی شدن تراز غیرعادی استخوانها و مفاصل کمک میکنند.
متخصصان روانشناسی به افرادی که به هر دلیلی احساس رضایت و خرسندی کافی نسبت به شرایط خود ندارند، کمک میکنند تا احساس خوشبختی و سطح کیفیت زندگی خود را بهبود بخشند. این کار از طریق درمانها و رویکردهای مختلف انجام میشود. این رویکردهای درمانی به بیمار کمک میکند تا راه حلهایی برای مشکلات خود بیابد و مهارتهای مقابلهای جدید را بیاموزد.
یادآوری این نکته مهم است که محدودیتهای فیزیکی و عوارض جانبی فلج مغزی، علاوه بر اینکه افراد مبتلا به این بیماری را از نظر جسمانی تحت تاثیر قرار میدهد، ممکن است از نظر روحی نیز برای آنها و خانوادههایشان آزاردهنده باشد. رواندرمانی میتواند به کودکان cp کمک کند تا مشکلات ناشی از شبیه نبودن به بچههای دیگر را مدیریت کنند و برای امیدها و خواستههای خود برنامهریزی کنند.
گفتاردرمانی اختلالات گفتار و مشکلات ارتباطی را ارزیابی و درمان میکند و به این وسیله به افراد کمک میکند تا مهارتهایی مانند وضوح صدا و تولید صدا را توسعه دهند. گفتاردرمانی میتواند اختلالات گفتاری دوران کودکی یا اختلالات گفتاری بزرگسالان را (که میتواند ناشی از سکته مغزی، آسیب مغزی یا سایر شرایط باشد) درمان کند.
برخی از کودکان مبتلا به فلج مغزی ممکن است در ساختن کلمات و صحبت کردن واضح مشکل داشته باشند. این ناتوانی در برقراری ارتباط، اغلب برای کودک ناامید کننده است. آسیبشناسان گفتار، مهارتهای حرکتی دهان و مهارتهای ارتباطی کودک را با استفاده از تمرینهایی که مغز را برای تلفظ، درک و تفسیر کلمات، صداها، اعداد و حرکات فردی آموزش میدهد، افزایش میدهند.